Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste bułeczki drożdżowe z nadzieniem z masła, pieczonego czosnku i sera żółtego, posypane siemieniem lnianym. Pyszne i bardzo aromatyczne. Idealny dodatek do zup-kremów lub jako samodzielna przekąska.
Blacha do pieczenia
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 550
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8086
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 550
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8086
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 52
Składniki
Na początku pieczony czosnek. Używamy całej główki czosnku, bez obierania. Obcinamy jedynie górę, aby pokazały się ząbki. Smarujemy główkę olejem i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Kiedy lekko się ostudzi wyciskamy miękkie ząbki. Czosnek mieszamy z ciepłym masłem i papryką. Odstawiamy. Teraz ciasto. Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy niezbyt cienko (na około 8mm), na kształt kwadratu. Smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy tartym serem.
Boki ciasta składamy na środek - farsz pozostaje w środku. Lekko wałkujemy. Kroimy na 3 paski, jak na zdjęciu.
Zaplatamy warkocz.
Górę i dół warkocza zakładamy pod spód, tworząc bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Bułeczki są pyszne na ciepło i na zimno.