Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawne bułeczki idealne w podróż , do szkoły i pracy.
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 69
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 74
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 131
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 123
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 234
Mocno czekoladowe brownie z przyprawami do piernika i z suszoną śliwką.
Odsłon: 69
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 74
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 131
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 123
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 234
Składniki
Wychodzi około 25 sztuk. Z kaszanki zdejmujemy osłonkę. Obraną cebulę dusimy na patelni z solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do podduszonej dodajemy plasterki kaszanki i chwilę smażymy. Studzimy.
Obie mąki przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, kruszymy tam drożdże, posypujemy cukrem i podlewamy kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka. Czekamy aż drożdże upłynnią się. Do mąki dodajemy przyprawy, roztrzepane jajka, resztę mleka i olej. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość. Posiekać natkę pietruszki i listki tymianku.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować w cienkie prostokąty.Blat można podsypać mąką. Pozostałe białko roztrzepać z odrobiną soli i posmarować oba kawałki ciasta. Na ciasto nałożyć masę z kaszanki, równomiernie rozprowadzić i posypać natką i tymiankiem.
Ciasto zwinąć w rulon, odkroić brzegi i kroić w 2-3 cm kawałki. Każdy kawałek lekko rozpłaszczyć ręką.
Bułeczki przekładamy na blaszki, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Podrośnięte bułki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy około 30 minut.