Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne i niezwykle proste
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94172
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2821
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3587
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1665
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2361
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94172
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2821
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3587
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1665
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2361
Składniki
Drożdże rozpuscic w letnim mleku, połączyc z pozostałymi składnikami ciasta. Wyrabiac do momentu, aż ciasto zacznie odchodzic od dłoni. Przykryc ściereczką, pozostawic do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformowac jednakowej wielkości kwadraty o półcentymetrowej grubości (ja miejscami zrobiłam za cienkie i tam konfitura delikatnie zaczęła wypływac). Na środek każdego placka położyc łyżkę konfitury, zwinąc i uformowac bułeczkę. Bułeczki pozostawic do wyrośnięcia, następnie piec w temp. 180-200 stopni ok. 30 minut. Z podanych składników powinno wyjśc 10 bułeczek.