Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z makiem o nieco innym smaku. Polecam wszystkim miłośnikom kremu czekoladowego i nie tylko....
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Przrygotowujemy ciasto: Połowę mąki przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem 3 łyżek cukru. Mieszamy z mąką. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 min. Resztę mąki przesiewamy do większej miski dodajemy wyrośnięty zaczyn całe jajka sól i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione letnie masło. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Gdy zacznie odstawać od ręki nakrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godz aż podwoi swoją objętość.
MASA MAKOWA:1/2 szklanki mleka zagotować. Do wrzącego mleka dodać zmielony mak wymieszać i chwilę pogotować. Następnie zdejmujemy garnek z ognia. Lekko studzimy. Dodajemy krem Nutella ilość do smaku ja dałam 4 kopiate łyżki. Doprawiamy sokiem z cytryny lub pomarańczy ewentualnie może być olejek pomarańczowy lub inny i jeśli chcemy bakalie . * Do tych drożdżówek używam maku zmielonego z torebki. Jest do kupienia w sklepach mak mielony bez żadnych dodatków. Nie polecam gotowej masy makowej z puszki , bo jest dość słodka a dodatek Nutelli zwiększy jeszcze zawartość cukru.
Ciasto wałkujemy na prostokąt smarujemy masą makową i zawijamy w roladę. Potem kroimy w plastry o szerokości ok 4 cm. Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temp. 180° C na zloto. Czas pieczenia w zależności od piekarnika. Smacznego.