Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bułeczki faszerowane mięsem, kiełbasą i warzywami"
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Składniki
Mięso podsmaż na oleju, wymieszaj z chilli i majerankiem. Kiełbasę pokrój w małą kosteczkę. Podobnie pokrój paprykę i ogórek. Wymieszaj z mięsem, kukurydzą, groszkiem i posiekanym szczypiorkiem. Przypraw do smaku solą.
Z bułek zetnij ostrym nożem wierzchy, wydrąż środki. Powstałe miseczki posmaruj w środku masłem. Piekarnik nagrzej do 170oC. Na patelni podgrzej farsz mięsno-warzywny. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Do każdej bułeczki nałóż po porcji nadzienia. Przykryj odciętymi wierzchami. Bułki ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i zapiekaj przez kilkanaście minut. Zdejmij wierzchy. Bułki posyp startym serem i zapiekaj jeszcze kilka minut, aż ser roztopi się i smakowicie przyrumieni.
Najlepsze dodatki do zapiekanek!
Zapieczone mielone mięso z warzywami będzie smakowa- ło wybornie, gdy do dania podasz aromatyczny sos.
• Domowy keczup – 1 puszkę pomidorów (bez skóry) zagotuj w garnku. Dodaj pokrojoną cebulkę, przeciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżeczki musztardy, odrobinę octu jabłkowego, łyżkę oliwy i łyżkę cukru. Podduś bez przykrycia, aż sos się zredukuje. Wtedy zmiksuj go na gładko.
• Sos tysiąca wysp – w miseczce wymieszaj 8 łyżek majonezu z 4 łyżkami ostrego keczupu. Dodaj łyżeczkę drobnego cukru, przeciśnięty mały ząbek czosnku, szczyptę ostrej papryki i kilka kropli soku z limonki lub cytryny.Źródło: Naj