Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam bułeczki mleczne przepis pochodzi z thermomix Cookidoo. Bułeczki idealne na pyszne śniadanie, czy do pracy. Można zajadać posmarowane masełkiem z ulubionym dżemem, miodem czy serkiem. Są mięciutkie, puszyste w środku, a z zewnątrz o chrupiącej skórce. Polecam
thermomix lub robot kuchenny , miska, garnek , ścierka, papier do pieczenia, nóż, pędzelek,
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 613
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 48
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 613
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 48
Składniki
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże świeże pokruszone oraz cukier. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego i podgrzewać 5 minut w 37 stopniach. Następnie dodać 2 jajka, mąkę, sól , założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, nastawić pokrętło na 3 minuty. Miskę nasmarować olejem , przełożyć ciasto do miski, nakryć ścierką i odstawić w ciepła miejsce na 1 -1,5 godziny do wyrośnięcia. W między czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka uformowac kulę , ułożyć na blasze złączeniem do dołu. Na każdej zrobić wgłębienie - nacięcie nożem , ponownie zakryć ścierką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia. ( około 40 - 60 minut ). Piekarnik nagrzać do 200 stopni, w miseczce rozbełtać jajko i za pomocą pędzelka posmarować wierzch bułeczek. Piec w temperaturze 200 stopni 15 - 20 minut. Upieczone bułeczki odłożyć na kratkę do ostygnięcia. Smacznego Rada; Ciasto można wyrobić również robotem kuchennym lub ręcznie podgrzewając lekko mleko na ogniu.
Bułeczki przygotowane do ponownego wyrośnięcia.
Po upieczeniu.
Gotowe do podania.