Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w wykonaniu bułeczki na śniadanie.
Przepis z wyspy Egina, która słynie z uprawy pistacji.
Odsłon: 78
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 65
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 270
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 182
Przepis z wyspy Egina, która słynie z uprawy pistacji.
Odsłon: 78
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem...
Odsłon: 65
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 270
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 182
Składniki
Odlać niewielką ilość mleka. Pozostałe mleko podgrzać (do ciepłego ale nie gorącego ) dodać drożdże, cukier i 3-4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić zaczyn aby dojrzał ok 10 minut (przy poruszaniu naczyniem odchodzi od ścianek). Do gotowego zaczynu dodać jajko, sól rozpuszczona w odlanym mleku oraz pozostała mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastycznie i gładkie.
Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godziny (można również aby przyspieszyć czas wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ok 30 minut).
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 200 przez ok 30 minut, lub do czasu aż się zrobią rumiane.