Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to, jak zdrowe, domowe pieczywo. Bułeczki orkiszowe to naprawdę godna polecenia propozycja!
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1012
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 549
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 1012
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 549
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i wymieszać. Następnie wlać kilka łyżek ciepłej wody i dodać kilka łyżek mąki pszennej, połączyć. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęste śmietany. Odkładamy do na kilka minut, by nieco "ruszył". następnie dodajemy pozostałe składniki i ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60-70 min, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i podzielić na równe części. U mnie wyszło 10 podłużnych bułeczek. naciąć ukośnie, przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na około 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajem wymieszanym z mlekiem i posypujemy ulubionym ziarnami. U mnie sezam i siemię lniane.
Piec w temp. 190 stopni przez ok.15-20 min. Smacznego!