Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to, jak zdrowe, domowe pieczywo. Bułeczki orkiszowe to naprawdę godna polecenia propozycja!
Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54154
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 502
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5421
Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54154
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 502
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5421
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i wymieszać. Następnie wlać kilka łyżek ciepłej wody i dodać kilka łyżek mąki pszennej, połączyć. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęste śmietany. Odkładamy do na kilka minut, by nieco "ruszył". następnie dodajemy pozostałe składniki i ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60-70 min, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i podzielić na równe części. U mnie wyszło 10 podłużnych bułeczek. naciąć ukośnie, przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na około 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajem wymieszanym z mlekiem i posypujemy ulubionym ziarnami. U mnie sezam i siemię lniane.
Piec w temp. 190 stopni przez ok.15-20 min. Smacznego!