Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to, jak zdrowe, domowe pieczywo. Bułeczki orkiszowe to naprawdę godna polecenia propozycja!
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 19
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 490
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1994
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3981
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 19
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 490
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1994
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3981
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i wymieszać. Następnie wlać kilka łyżek ciepłej wody i dodać kilka łyżek mąki pszennej, połączyć. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęste śmietany. Odkładamy do na kilka minut, by nieco "ruszył". następnie dodajemy pozostałe składniki i ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60-70 min, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i podzielić na równe części. U mnie wyszło 10 podłużnych bułeczek. naciąć ukośnie, przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na około 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajem wymieszanym z mlekiem i posypujemy ulubionym ziarnami. U mnie sezam i siemię lniane.
Piec w temp. 190 stopni przez ok.15-20 min. Smacznego!