Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to, jak zdrowe, domowe pieczywo. Bułeczki orkiszowe to naprawdę godna polecenia propozycja!
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15628
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1422
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12522
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15628
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1422
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12522
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i wymieszać. Następnie wlać kilka łyżek ciepłej wody i dodać kilka łyżek mąki pszennej, połączyć. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęste śmietany. Odkładamy do na kilka minut, by nieco "ruszył". następnie dodajemy pozostałe składniki i ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60-70 min, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i podzielić na równe części. U mnie wyszło 10 podłużnych bułeczek. naciąć ukośnie, przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na około 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajem wymieszanym z mlekiem i posypujemy ulubionym ziarnami. U mnie sezam i siemię lniane.
Piec w temp. 190 stopni przez ok.15-20 min. Smacznego!