Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to, jak zdrowe, domowe pieczywo. Bułeczki orkiszowe to naprawdę godna polecenia propozycja!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27095
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27095
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i wymieszać. Następnie wlać kilka łyżek ciepłej wody i dodać kilka łyżek mąki pszennej, połączyć. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęste śmietany. Odkładamy do na kilka minut, by nieco "ruszył". następnie dodajemy pozostałe składniki i ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60-70 min, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i podzielić na równe części. U mnie wyszło 10 podłużnych bułeczek. naciąć ukośnie, przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na około 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajem wymieszanym z mlekiem i posypujemy ulubionym ziarnami. U mnie sezam i siemię lniane.
Piec w temp. 190 stopni przez ok.15-20 min. Smacznego!