Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam, kiedy w kuchni unosi się zapach domowego pieczywa. Od kilku lat piekę sama. Zaparłam się i nie kupuję. Tym razem polecam mięciutkie, bułeczki z makiem.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 836
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 836
Składniki
Do miski wlać ciepłą wodę. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić robotem, mikserem, lub ręcznie. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, przełożyć ciasto na stolnicę i uformować bułeczki. Ja zrobiłam 10 sztuk. Bułki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem. Zostawić na czas nagrzewania się piekarnika, żeby trochę podrosły.
Piec w temperaturze 200 stopni, około 25 minut. Przed włączeniem piekarnika, wstawić na dolną półkę, blaszkę z wodą. Ja wlałam 3/4 szklanki. Następnie spryskać boki piekarnika. Możecie tylko spryskać piekarnik, bez wlewania wody na blaszkę. Kiedy piekarnik się nagrzeje, włożyć blaszkę z bułkami i jeszcze raz spryskać piekarnik. Upieczone bułki wystudzić.