Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczne, pachnące i mięciutkie bułeczki pszenno - żytnie z płatkami owsianymi. Idealne na pożywne śniadanie :D
Do miski dodajemy wszystkie suche składniki: obie mąki (pszenną i żytnią), sól, cukier trzcinowy i drożdże.
Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim łyżeczkę masła - dodajemy do suchych składników wraz z oliwą z oliwek i kefirem. Zagniatamy ciasto.
Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 - 6 części i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut.
Na sam koniec bułeczki smarujemy ciepłym mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy przez 20 minut *.
* po 10 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy do 200 stopni C.
Życzę smacznego! :)
Pyszne naleśniki na słodko. Znikają bardzo szybko :)
Odsłon: 8387
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 222
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 110
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 47
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 53
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 222
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 110
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 47
Świeże warzywa i kremowy bogaty w smaku sos!
Odsłon: 53
Składniki
Do miski dodajemy wszystkie suche składniki: obie mąki (pszenną i żytnią), sól, cukier trzcinowy i drożdże. Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim łyżeczkę masła - dodajemy do suchych składników wraz z oliwą z oliwek i kefirem. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 - 6 części i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut. Na sam koniec bułeczki smarujemy ciepłym mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy przez 20 minut *. * po 10 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy do 200 stopni C.
Życzę smacznego! :)
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z mąki migdałowej
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla - domowe placki
Chleb z mąki migdałowej
Idealny na diecie keto =)
Odsłon: 73
Bułki pszenne, zwykłe
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 3196