Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczne, pachnące i mięciutkie bułeczki pszenno - żytnie z płatkami owsianymi. Idealne na pożywne śniadanie :D
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1608
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 354
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1608
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 354
Składniki
Do miski dodajemy wszystkie suche składniki: obie mąki (pszenną i żytnią), sól, cukier trzcinowy i drożdże. Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim łyżeczkę masła - dodajemy do suchych składników wraz z oliwą z oliwek i kefirem. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 - 6 części i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut. Na sam koniec bułeczki smarujemy ciepłym mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy przez 20 minut *. * po 10 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy do 200 stopni C.
Życzę smacznego! :)