Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 19648
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 131
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 283
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 366
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 19648
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 131
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 283
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 366
Składniki
Mąki wymieszać w misce z solą. Zrobić zagłębienie, pokruszyć drożdże, wlać 3/4 szklanki ciepłej wody, dodać trochę miodu. Zmieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce.
Dodać pozostały miód, posiekane pestki dyni, ponownie 3/4 szklanki ciepłej wody i zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 12 porcji. Uformować z nich bułeczki i ułożyć na oprószonej mąką blasze. Na wierzchu naciąć krzyż. Odstawić przykryte ściereczką na 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Bułeczki posmarować ciepłą wodą i przybrać pestkami dyni. Wstawić do piekarnika. Razem z bułeczkami wstawić napełnioną wodą miską (najlepiej stalową). Piec około pół godziny.