Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bułeczki śniadaniowe pozwala szybko i łatwo samodzielnie przygotować pieczywo do domowych kanapek i sałatek. To bardzo przydatna opcja, kiedy nie można pójść na zakupy. Bułeczki są mięciutkie, delikatnie słodkie i puszyste. Sprawdzą się także jako dodatek obiadowy lub szybka przekąska w trakcie dnia.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5037
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4863
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44966
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 596
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5037
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4863
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44966
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 596
Składniki
W dużej misce wymieszaj ze sobą drożdże, cukier i wodę. Odstaw w ciepłe miejsce do spienienia. Dodaj mąkę i mieszaj całość na niskich obrotach lub ręcznie przez ok. 1 minutę. Następnie dołóż 400 g mąki, masło, jajko i sól. Miksuj dalej do połączenia wszystkich składników.
Dodawaj po jednej łyżce mąki, cały czas mieszając i kontrolując konsystencję. Ciasto powinno łatwo odchodzić od brzegów miski. Przykryj miskę lnianą ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości, na 1-2 godziny.
Ciasto zagnieć na stolnicy oprószonej mąką i podziel je na 16 jednakowych kulek. Ułóż je na blaszce od pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości ok. 5 cm od siebie. Posmaruj je delikatnie rozpuszczonym i ostudzonym wcześniej masłem. Przykryj je ściereczką i pozostaw na kolejne 30-40 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. Celsjusza. Bułeczki posyp nasionami słonecznika lub innymi ulubionymi dodatkami i wstaw na 12-15 minut do upieczenia. Powinny nabrać złocistego koloru. Przepis na bułeczki śniadaniowe można także zmodyfikować o inne rodzaje mąki.