Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bułeczki śniadaniowe pozwala szybko i łatwo samodzielnie przygotować pieczywo do domowych kanapek i sałatek. To bardzo przydatna opcja, kiedy nie można pójść na zakupy. Bułeczki są mięciutkie, delikatnie słodkie i puszyste. Sprawdzą się także jako dodatek obiadowy lub szybka przekąska w trakcie dnia.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1324
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1324
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Składniki
W dużej misce wymieszaj ze sobą drożdże, cukier i wodę. Odstaw w ciepłe miejsce do spienienia. Dodaj mąkę i mieszaj całość na niskich obrotach lub ręcznie przez ok. 1 minutę. Następnie dołóż 400 g mąki, masło, jajko i sól. Miksuj dalej do połączenia wszystkich składników.
Dodawaj po jednej łyżce mąki, cały czas mieszając i kontrolując konsystencję. Ciasto powinno łatwo odchodzić od brzegów miski. Przykryj miskę lnianą ściereczką i pozostaw do podwojenia objętości, na 1-2 godziny.
Ciasto zagnieć na stolnicy oprószonej mąką i podziel je na 16 jednakowych kulek. Ułóż je na blaszce od pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości ok. 5 cm od siebie. Posmaruj je delikatnie rozpuszczonym i ostudzonym wcześniej masłem. Przykryj je ściereczką i pozostaw na kolejne 30-40 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. Celsjusza. Bułeczki posyp nasionami słonecznika lub innymi ulubionymi dodatkami i wstaw na 12-15 minut do upieczenia. Powinny nabrać złocistego koloru. Przepis na bułeczki śniadaniowe można także zmodyfikować o inne rodzaje mąki.