Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Pyszne, pachnące, domowe.
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 23
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 293
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2610
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1651
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14409
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 23
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 293
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2610
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1651
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14409
Składniki
Do kielicha blendera wlać mleko, olej rzepakowy i dodać drożdże, cukier, jajko, sól. Dokładanie zmiksować ok 2 min.
Do miseczki przesypać mąkę pszenną. Stopniowo dolewać zmiksowaną mieszankę i mieszać z mąką. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść. Podsypywać mąką jeśli jest taka potrzeba.
Ciasto podzielić na cztery części. Żeby były równe można zważyć każdy kawałek. Będą cztery bułeczki.
Każdą część rozwałkować na owalny placek. Posypać żurawiną i zwijać w cygara.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić pod ściereczką na 15 min.
Posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 min.
Bułeczki gotowe.
Smacznego.
*
Można ciasto podzielić na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki. Można pominąć żurawinę.