Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Pyszne, pachnące, domowe.
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 526
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75331
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1599
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 526
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75331
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1599
Składniki
Do kielicha blendera wlać mleko, olej rzepakowy i dodać drożdże, cukier, jajko, sól. Dokładanie zmiksować ok 2 min.
Do miseczki przesypać mąkę pszenną. Stopniowo dolewać zmiksowaną mieszankę i mieszać z mąką. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść. Podsypywać mąką jeśli jest taka potrzeba.
Ciasto podzielić na cztery części. Żeby były równe można zważyć każdy kawałek. Będą cztery bułeczki.
Każdą część rozwałkować na owalny placek. Posypać żurawiną i zwijać w cygara.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić pod ściereczką na 15 min.
Posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 min.
Bułeczki gotowe.
Smacznego.
*
Można ciasto podzielić na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki. Można pominąć żurawinę.