Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne słodkie bułeczki z batatami, czyli słodkimi ziemniakami. Mają ładny żółty kolor i dłużej zachowują świeżość.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 290
Składniki
_ugotuj batat do miękkości, wodę z gotowania zostaw! rozgnieć widelcem i przestudź -do niepełnej szklanki wody z gotowania batata dodaj: drożdże, batat, cukier, 2 jajka, sól, masło, etapami mąkę. Wyrabiaj ciasto ok. 5min, będzie dość lużne, ale odchodzi od brzegów miski. - ciasto wyłożyć do miski wysmarowanej masłem, odstawić na ok.4godz- podwoi swoją objętość.
- wyłożyć ciasto na blat posypany mąką, podzielić na części i formować małe bułeczki ( wyjdzie ok. 16-20 bułeczek) - bułki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na jeszcze pół godziny - posmarować rozkłóconym jajkiem , posypać np. makiem
Piec w temp. 200st, ok. 15 minut ( do zbrązowienia).