Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś od rodziców dostałam cały worek mąki do wypieku chleba. Był to jednak prezent podarowany z zastrzeżeniem : raz na jakiś czas będę musiała dać im upieczone przeze mnie bułeczki lub chleb. Dzisiaj postanowiłam tej obietnicy dotrzymać i upiekłam pyszne i zdrowe bułki kalafiorowe.
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1258
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1454
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 727
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 152
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1258
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1454
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 727
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 152
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Kalafiora rozdzielamy na małe różyczki. W misce łączymy miód, sos sojowy, curry, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Do małego woreczka wrzucamy kalafior, polewamy zalewą i dokładnie mieszamy, aby przyprawy rozprowadziły się równomiernie. Kalafior podpiekamy ok 30 minut.
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże w ciepłej wodzie, oliwę z oliwek, sól i curry. Kalafiora rozdrabniamy i dodajemy do reszty. Całość wyrabiamy hakiem lub ręcznie ok 3 - 4 minut. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 1 godz.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy jego część i lepimy z niej bułki. Z podanego przepisu powinno wyjść ok 6 - 8 bułeczek. W piekarniku nagrzanym do 200*C pieczemy je ok 17 minut. Bułki długo zachowują swoją świeżość.
zdj