Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciepłe bułeczki z masłem czosnkowym to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Czy wiesz, jak łatwo zrobić takie pieczywo w domu?
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11964
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16493
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5305
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11964
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16493
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5305
Składniki
Przełóż drożdże do szklanki lub kubka i rozetrzyj z cukrem. Gdy drożdże zaczną „pracować”, dodaj łyżkę mąki i mleko podgrzane do około 37°C. Wymieszaj dokładnie. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki. Pozostaw na 15-20 minut.
Przesiej do miski mąkę. Dodaj wodę (powinna być letnia, tak jak mleko), zaczyn, oliwę i sól. Wyrób składniki na gładkie, elastyczne ciasto (dłonią lub mikserem z hakami).
Umieść ciasto w lekko natłuszczonej misce i przykryj ją ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W czasie, gdy ciasto będzie wyrastać, przygotuj masło czosnkowe. Roztop masło w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Do płynnego masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę. Dopraw do smaku solą. Odstaw do przestudzenia.
Ponownie zagnieć krótko ciasto i podziel na 2 części, by łatwiej ci było z nim pracować. Po kolei rozwałkuj każdą część na prostokąt i obficie posmaruj masłem czosnkowym (nie zużyjesz całego). Złóż arkusze ciasta na pół.
Podziel ciasto na równe paski – mniejsze lub większe, w zależności od tego, jak duże mają być bułeczki. Chwytaj paski za końce i kilkukrotnie zwijaj spiralnie, a następnie zawijaj je w „ślimaki”. Tak przygotowane bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w pewnych odstępach od siebie). Odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Posmaruj bułeczki z wierzchu masłem czosnkowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut – aż bułeczki wyrosną i się zarumienią.