Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznajcie przepis na pyszne bułeczki drożdżowe, idealne na kolację, imprezę lub grilla. Poniżej przepis na 12 szt, dla naszej 4-osobowej rodzinki zdecydowanie za mało :-)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 162
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 843
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3979
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19990
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 162
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 843
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3979
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19990
Składniki
Roztopione masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i ziołami.
W garnuszku zmieszać mleko, cukier i drożdże. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. W misce zmieszać mąki, sól, jogurt i masło. Następnie dodać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią i odłożyć do wyrośnięcia na ok 40-50 minut. Następnie ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozłożyć ręką na owal, pociąć nożem paski, posmarować masłem czosnkowym, posypać tartym serem i zawinąć na skos w roladę. Następnie roladę zawinąć w ślimak, a końcówkę włożyć do środka ślimaka.Bułki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec 20 minut w 190 stopniach góra-dół do zrumienienia.