Poznajcie przepis na pyszne bułeczki drożdżowe, idealne na kolację, imprezę lub grilla. Poniżej przepis na 12 szt, dla naszej 4-osobowej rodzinki zdecydowanie za mało :-)
Bułeczki z serem i masłem czosnkowo-ziołowym (krok po kroku)
Składniki
- 300 g mąki orkiszowej tortowej
- 200 g mąki pszennej 650
- 100 g jogurtu gęstego
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g roztopionego masła
- Nadzienie do bułek:
- 50 g roztopionego masła
- posiekany koperek i pietruszka
- 4 ząbki czosnku
- 100 g tartego żółtego sera
- 1 jajko do posmarowania bułek
- czarnuszka, sezam i słonecznik do posypania bułek
Składniki
- 300 g mąki orkiszowej tortowej
- 200 g mąki pszennej 650
- 100 g jogurtu gęstego
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g roztopionego masła
- Nadzienie do bułek:
- 50 g roztopionego masła
- posiekany koperek i pietruszka
- 4 ząbki czosnku
- 100 g tartego żółtego sera
- 1 jajko do posmarowania bułek
- czarnuszka, sezam i słonecznik do posypania bułek

Etapy przygotowania
Roztopione masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i ziołami.
W garnuszku zmieszać mleko, cukier i drożdże. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. W misce zmieszać mąki, sól, jogurt i masło. Następnie dodać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią i odłożyć do wyrośnięcia na ok 40-50 minut. Następnie ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozłożyć ręką na owal, pociąć nożem paski, posmarować masłem czosnkowym, posypać tartym serem i zawinąć na skos w roladę. Następnie roladę zawinąć w ślimak, a końcówkę włożyć do środka ślimaka.Bułki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec 20 minut w 190 stopniach góra-dół do zrumienienia.

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 299

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 705

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 719
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 25
Ostatnio komentowane przepisy

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 299

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 705

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 719
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 25



Składniki
- 300 g mąki orkiszowej tortowej
- 200 g mąki pszennej 650
- 100 g jogurtu gęstego
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g roztopionego masła
- Nadzienie do bułek:
- 50 g roztopionego masła
- posiekany koperek i pietruszka
- 4 ząbki czosnku
- 100 g tartego żółtego sera
- 1 jajko do posmarowania bułek
- czarnuszka, sezam i słonecznik do posypania bułek
Roztopione masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i ziołami.
W garnuszku zmieszać mleko, cukier i drożdże. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. W misce zmieszać mąki, sól, jogurt i masło. Następnie dodać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią i odłożyć do wyrośnięcia na ok 40-50 minut. Następnie ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozłożyć ręką na owal, pociąć nożem paski, posmarować masłem czosnkowym, posypać tartym serem i zawinąć na skos w roladę. Następnie roladę zawinąć w ślimak, a końcówkę włożyć do środka ślimaka.Bułki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec 20 minut w 190 stopniach góra-dół do zrumienienia.