Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki, albo ślimaczki jak kto woli. Bardzo fajny pomysł na wakacyjne śniadanie!
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 19
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 19
Składniki
Nadzienie: Jajko rozetrzyj z budyniem i 4 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Dodaj do gotującego mleka masę jajeczną. Stale mieszając, doprowadź budyń do wrzenia. Zdejmij z kuchenki.
Ciasto: w ciepłym mleku rozprowadź drożdże, dodaj cukier, 300 g mąki, 75 g miękkiej margaryny, jajko i sól. Starannie zagnieć i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę i odstaw znowu do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj (na wymiar 30x40cm). Rozpuść pozostałą margarynę, przestudź, opędzluj nią ciasto i posyp całość cynamonem. Zaczynając od węższego brzegu zwiń ciasto w rulon i pokrój na 16 równych plastrów. Ułóż je na wyłożonej papierem blasze.
Pośrodku każdej bułeczki zrób zagłębienie i nałóż do niego budyń. Na to wyłóż umyte i pokrojone truskawki. Piecz w temp. 170 st. przez około 30 minut.
Konfiturę podgrzej i utrzyj z 1 łyżką wody, zmiksuj na gładką masę. Opędzluj konfiturą każdą bułeczkę. Smacznego! *Przepis zaczerpnęłam (z niewielkimi modyfikacjami) z książeczki "Pieczenie jest proste: ciasta z owocami" Czerwiec, 2010r.