Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z ziarnami to przepis na udane i zdrowe śniadanie. Są nie tylko pyszne, chrupiące i aromatyczne, ale dostarczają też dużej ilości błonnika, który wpływa pozytywnie na ogólne funkcjonowanie jelit i całego układu pokarmowego.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 4844
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154705
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1017
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 428
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 4844
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154705
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1017
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 428
Składniki
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie rodzaje mąki, sól, cukier, otręby i płatki owsiane.
W osobnej misce wymieszaj wodę z drożdżami. Dodaj zakwas i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
Wymieszaj suche składniki z mokrymi, do momentu wmieszania mąki i połączenia. Nie zagniataj, a odstaw na 30 minut.
Następnie zagniataj ciasto przez 5-10 minut, rozciągając je i składając. Odstaw do wyrośnięcia na 2-4 godziny pod przykryciem z miski.
Uformuj okrągłe lub kwadratowe bułeczki i odkładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką obsypaną mąką.
Piekarnik z włożonym do środka kamieniem do pizzy rozgrzej do temperatury 250 st. Celsjusza. Na dolnej półce umieść dużą formę lub blachę. Nagrzewaj całość przez 20 minut.
W czajniku zagotuj wodę. Wlej ją do przygotowanej blachy umieszczonej na samym dole.
Bułeczki posmaruj wodą i posyp wszystkimi nasionami – makiem, słonecznikiem, owsem, a także odrobiną mąki. Przełóż je na kamień od pizzy.
Zamknij piekarnik i zmniejsz temperaturę do 225 st. Celsjusza. Bułeczki z ziarnami piecz przez 10 minut, a następnie ponownie zmniejsz temperaturę do 200 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez 10-12 minut.
Bułeczki wyjmij z pieca i odstaw do ostudzenia. Podawaj z dodatkiem świeżego masła i wędliny.