Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, chrupiące bułeczki. A ten zapach!
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 28669
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2186
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 28669
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2186
Składniki
Z drożdzy, ciepłego mleka, cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąki, sól i bazylię. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać - jeśli będzie się bardzo kleić do dłoni, posmarować ją oliwą.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podrośnie (mniej więcej się dwukrotnie), fromować bułeczki, nacinać je na krzyż i układać na formie. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 20 minut w 170 stopniach, termoobieg.
Smacznego! Najpyszniejsze ze świeżym masełkiem. Oczywiście dodatek ziołowy w postaci bazylii nie jest konieczny - może być bez niej albo z inną przyprawą.