Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chlebek nazywa sie "pogacza".Jest to chlebek z kuchni bułgarskiej. Pieczony na każde święto w Bułgarii. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zarazem przepyszny.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2452
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 101
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 41
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2452
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 101
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 41
Składniki
Do małej miseczki wsypujemy 30 g mąki 50 ml mleka i drożdże – odstawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy 420 g mąki, robimy dołek i wlewamy roztrzepane całe jajko, dodajemy jogurt i wlewamy wyrośniętą mieszaninę z drożdżami. Dodajemy łyżkę miodu, łyżkę oliwy z oliwek i sól. Całość zagniatamy ok. 8-10 minut i odstawiamy pod przykryciem na 45 min. Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto 1-2 min i wałkujemy dwa placki o średnicy 30-35 cm. Placki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem lub masłem. Każdy płat przecinamy na dwie połówki. Każdą połówkę składamy na pól i smarujemy jeszcze po wierzchu. Takie półksiężyce zwijamy w rulon i z każdego z nich wycinamy trzy rolki o wysokości ok 4-5 cm. Ustawiamy je dokoła tortownicy smarujemy po wierzchu żółtkiem z mlekiem i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-40 min w zależności od temperatury. Ciasto powinno zrównać się lub nawet wychodzić ponad krawędź tortownicy. Piec 30 min w temp. 200 stopni C.