Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chlebek nazywa sie "pogacza".Jest to chlebek z kuchni bułgarskiej. Pieczony na każde święto w Bułgarii. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zarazem przepyszny.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 316
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5726
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2047
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 97
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 316
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5726
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2047
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 97
Składniki
Do małej miseczki wsypujemy 30 g mąki 50 ml mleka i drożdże – odstawiamy na 15 min. Do dużej miski przesiewamy 420 g mąki, robimy dołek i wlewamy roztrzepane całe jajko, dodajemy jogurt i wlewamy wyrośniętą mieszaninę z drożdżami. Dodajemy łyżkę miodu, łyżkę oliwy z oliwek i sól. Całość zagniatamy ok. 8-10 minut i odstawiamy pod przykryciem na 45 min. Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto 1-2 min i wałkujemy dwa placki o średnicy 30-35 cm. Placki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem lub masłem. Każdy płat przecinamy na dwie połówki. Każdą połówkę składamy na pól i smarujemy jeszcze po wierzchu. Takie półksiężyce zwijamy w rulon i z każdego z nich wycinamy trzy rolki o wysokości ok 4-5 cm. Ustawiamy je dokoła tortownicy smarujemy po wierzchu żółtkiem z mlekiem i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-40 min w zależności od temperatury. Ciasto powinno zrównać się lub nawet wychodzić ponad krawędź tortownicy. Piec 30 min w temp. 200 stopni C.