Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne bułki drożdżowe uformowane w kształcie słonecznika.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5288
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 841
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11716
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1309
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5288
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 841
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11716
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1309
Składniki
Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy przesianą mąkę, 2 żółtka, rozpuszczone chłodne masło, cukier, szczyptę soli i rozrobione w 150 ml ciepłego mleka drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Dzielimy ciasto na 4 równe kawałki, z każdego kawałka ciasta formujemy placek o średnicy 15 cm. Placki umieszczamy na wyłożonej formie papierem do pieczenia.
Na każdym placku na środku lekko odciskamy kieliszkiem kółko, od brzegów tego kółka rozcinamy promieniście cięcia na zewnątrz by wyszło 8 płatków. Każdy płatek przekręcamy raz, w tą samą stronę każdy. Tak zrobione kwiaty słonecznika zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, orzechami i migdałami (rozkruszonymi). Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza do momentu zarumienienia się bułek na złoty kolor. Po upieczeniu bułki studzimy na kratce. Smacznego !!!