Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy bułka tarta to naprawdę jedynie wysuszona i starta bułka ? Dlaczego jedna bułka tarta jest jasna a inna ciemna ? Czy przygotowując ją w domu możemy zmieszać wszystkie rodzaje czerstwego pieczywa ? Oto kilka prawd na temat bułki tartej.
Przygotowując bułkę tartą w domu lepiej nie mieszać kilku rodzajów czerstwego pieczywa gdyż każdy rodzaj ma inną kleistość, smak, itp a tym samym do czego innego się nadaje.
Bułka tarta jasna przygotowana jest z bułki pszennej startej razem z skórką. Możemy ją wykorzystać do panierek i wypieków bo ma najmniejsze skłonności do przypalania się. Po namoczeniu staje się klejąca.
Bułka tarta biała jest bardzo podobna do jasnej gdyż powstaje ze starcia samego wnętrza bułki pszennej /bez skórki/.
Bułka tarta ruda powstaje ze skórki dobrze wypieczonego chleba. Jest mało klejąca więc nie nadaje się do panierek i mielonych.
Bułka tarta z chleba żytniego nie nadaje się do panierek gdyż łatwo się przypala.
Bułka tarta z sucharów biszkoptowych ze względu na słodki posmak nadaje się do zasmażek np. do knedli. Ze względu na kleistość wykorzystywana jest także jako składnik przynęt wędkarskich.
W sklepie możemy dostać także bułkę tartą bezglutenową przygotowywaną najczęściej z pieczywa z mąki ryżowej. Możemy także dostać bułkę z dodatkami np. chili, curry itp. Szczególną bułką tartą jest bułka włoska, w której znajdziemy bukiet przypraw i ziół, min. oregano, bazylię, granulowaną cebulę i czosnek, sól, pieprz zielony.
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie z grilla - steki (kotlety) z mielonej...
Odsłon: 68
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 281
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 6172
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie z grilla - steki (kotlety) z mielonej...
Odsłon: 68
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 281
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 6172
Składniki
Przygotowując bułkę tartą w domu lepiej nie mieszać kilku rodzajów czerstwego pieczywa gdyż każdy rodzaj ma inną kleistość, smak, itp a tym samym do czego innego się nadaje. Bułka tarta jasna przygotowana jest z bułki pszennej startej razem z skórką. Możemy ją wykorzystać do panierek i wypieków bo ma najmniejsze skłonności do przypalania się. Po namoczeniu staje się klejąca. Bułka tarta biała jest bardzo podobna do jasnej gdyż powstaje ze starcia samego wnętrza bułki pszennej /bez skórki/. Bułka tarta ruda powstaje ze skórki dobrze wypieczonego chleba. Jest mało klejąca więc nie nadaje się do panierek i mielonych. Bułka tarta z chleba żytniego nie nadaje się do panierek gdyż łatwo się przypala. Bułka tarta z sucharów biszkoptowych ze względu na słodki posmak nadaje się do zasmażek np. do knedli. Ze względu na kleistość wykorzystywana jest także jako składnik przynęt wędkarskich. W sklepie możemy dostać także bułkę tartą bezglutenową przygotowywaną najczęściej z pieczywa z mąki ryżowej. Możemy także dostać bułkę z dodatkami np. chili, curry itp. Szczególną bułką tartą jest bułka włoska, w której znajdziemy bukiet przypraw i ziół, min. oregano, bazylię, granulowaną cebulę i czosnek, sól, pieprz zielony.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Mega szybkie bajgle
Pieczywo
Bułka pszenna z ziemniakami
Pieczywo
Bułeczki cynamonowe
Pieczywo
Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie
Mega szybkie bajgle
Pyszne, szybkie, najlepsze na śniadanie bajgle…
Odsłon: 84
Bułka pszenna z ziemniakami
Smakuje wybornie i zawsze się udaje.
Odsłon: 123