Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy bułka tarta to naprawdę jedynie wysuszona i starta bułka ? Dlaczego jedna bułka tarta jest jasna a inna ciemna ? Czy przygotowując ją w domu możemy zmieszać wszystkie rodzaje czerstwego pieczywa ? Oto kilka prawd na temat bułki tartej.
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 16
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 761
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 16
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 761
Składniki
Przygotowując bułkę tartą w domu lepiej nie mieszać kilku rodzajów czerstwego pieczywa gdyż każdy rodzaj ma inną kleistość, smak, itp a tym samym do czego innego się nadaje. Bułka tarta jasna przygotowana jest z bułki pszennej startej razem z skórką. Możemy ją wykorzystać do panierek i wypieków bo ma najmniejsze skłonności do przypalania się. Po namoczeniu staje się klejąca. Bułka tarta biała jest bardzo podobna do jasnej gdyż powstaje ze starcia samego wnętrza bułki pszennej /bez skórki/. Bułka tarta ruda powstaje ze skórki dobrze wypieczonego chleba. Jest mało klejąca więc nie nadaje się do panierek i mielonych. Bułka tarta z chleba żytniego nie nadaje się do panierek gdyż łatwo się przypala. Bułka tarta z sucharów biszkoptowych ze względu na słodki posmak nadaje się do zasmażek np. do knedli. Ze względu na kleistość wykorzystywana jest także jako składnik przynęt wędkarskich. W sklepie możemy dostać także bułkę tartą bezglutenową przygotowywaną najczęściej z pieczywa z mąki ryżowej. Możemy także dostać bułkę z dodatkami np. chili, curry itp. Szczególną bułką tartą jest bułka włoska, w której znajdziemy bukiet przypraw i ziół, min. oregano, bazylię, granulowaną cebulę i czosnek, sól, pieprz zielony.