Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne bułeczki domowej roboty. Zachowują świeżość nawet do 3 dni. :)
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 21895
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1898
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 21895
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1898
Składniki
Do mleka dodać cukier i drożdże, lekko zamieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać na sucho, by drożdże nie miały z nią styczności. Dodać oliwę i rozczyn drożdży. Dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej przez rozciaganie i składanie. Ma być ciągnące i dość lepkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno przynajmniej podwoić swoja objetość.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i przgotować blaszkę wyłożoną pergaminem. Za wyrośniętego ciasta formowac bułeczki. (Mogą lepić sie do rąk, w takim wypadku nacierać dłonie mąką.) Uformowane bułeczki posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec ok 15-20 minut. Jeśli zbyt szybko sie zrumienią obniżyć temperaturę do 180 st. Smacznego!