Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne bułeczki domowej roboty. Zachowują świeżość nawet do 3 dni. :)
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 273
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40426
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5296
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 273
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40426
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5296
Składniki
Do mleka dodać cukier i drożdże, lekko zamieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać na sucho, by drożdże nie miały z nią styczności. Dodać oliwę i rozczyn drożdży. Dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej przez rozciaganie i składanie. Ma być ciągnące i dość lepkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno przynajmniej podwoić swoja objetość.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i przgotować blaszkę wyłożoną pergaminem. Za wyrośniętego ciasta formowac bułeczki. (Mogą lepić sie do rąk, w takim wypadku nacierać dłonie mąką.) Uformowane bułeczki posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec ok 15-20 minut. Jeśli zbyt szybko sie zrumienią obniżyć temperaturę do 180 st. Smacznego!