Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz przygotować w domowym zaciszu naprawdę pyszne burgery, nie kupuj gotowych bułek! Nie mogą się równać z tymi, które w prosty sposób przygotujesz według poniższego przepisu. Takie bułki do burgerów są delikatne, maślane, puszyste, a przy tym wilgotne. Długo zachowują świeżość.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68196
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1984
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68196
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1984
Składniki
Pokrusz drożdże i rozrób z cukrem. Zalej mlekiem podgrzanym do około 37°C (łyżkę mleka odlej do posmarowania bułek). Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Zaczyn powinien się spienić i znacznie powiększyć swoją objętość.
Przesiej do misy mąkę i sól. Dodaj zaczyn i jajko. Krótko zagnieć składniki i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto (możesz użyć miksera z hakami), tym razem na gładką, jednolitą, elastyczną masę. W trakcie zagniatania dodaj płynne, przestudzone masło. Gotowe ciasto uformuj w kulę i umieść w czystej, lekko natłuszczonej misce. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Uderz w wyrośnięte ciasto pięścią, by pozbyć się nadmiaru gazów. Podziel na 6-8 równych części. Uformuj z nich okrągłe bułki i umieść je na blasze do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce do dalszego wyrastania.
Gdy bułki podwoją swoją objętość, wymieszaj żółtko z łyżką mleka i posmaruj ciasto z wierzchu, a następnie posyp sezamem i makiem.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 15 minut – aż bułki uzyskają złocistobrązowy kolor. Ostudź na kratce.