Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 60
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 157
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 34
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 98
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 60
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 157
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 34
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 98
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłej wody, cukrem drożdże i pozostałą ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każda bułka po upieczeniu straci na wadze około 10%. Po 30 minutach wyrastania, nacinamy środki bułek, tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, dużą patką. Wyrośnięte bułki przed włożeniem do piekarnika zraszamy wodą.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą.
Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego !!!