Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne bułki pszenne na podmłodzie. Wodę zastąpiłam płynnym jogurtem.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13288
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 488
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9841
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13288
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 488
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9841
Składniki
1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać podmłodę, jogurt, sól, drożdże.
3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej. 4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać. 5. Odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce. 6. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 6 części i uformować kule.
7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce. 8. Naciąć bułki nożem na pół. 9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st.C (góra-dół). 10. Piec 20-25 min.