Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite bułki, które polecam każdemu amatorowi dobrego pieczywa. Proporcje na 12 sztuk.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Drożdże rozgnieść z cukrem. Kiedy staną się płynne, dodać wodę oraz około 4 łyżek mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i drewnianą łyżką wyrobić lśniące i sprężyste ciasto odchodzące od ścian naczynia.
Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z których formować okrągłe lub podłużne bułki.
Uformowane bułki obtoczyć w mące i układać na lekko natłuszczonej olejem blasze, pamiętając o tym, że bułki powiększą swoje rozmiary.
Bułki odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte piec przez około 20 minut w temperaturze około 170 stopni Celsjusza z włączonymi grzałkami górną i dolną.
Z sera można wyciąć foremkami do ciastek różne kształty i ułożyć je na wierzchu upieczonych bułek. Bułki wstawić na około 1 minutę do rozgrzanego piekarnika, aby ser się rozpuścił, ale nie stracił swojego kształtu.