Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite bułki, które polecam każdemu amatorowi dobrego pieczywa. Proporcje na 12 sztuk.
Drożdże rozgnieść z cukrem. Kiedy staną się płynne, dodać wodę oraz około 4 łyżek mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i drewnianą łyżką wyrobić lśniące i sprężyste ciasto odchodzące od ścian naczynia.
Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z których formować okrągłe lub podłużne bułki.
Uformowane bułki obtoczyć w mące i układać na lekko natłuszczonej olejem blasze, pamiętając o tym, że bułki powiększą swoje rozmiary.
Bułki odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte piec przez około 20 minut w temperaturze około 170 stopni Celsjusza z włączonymi grzałkami górną i dolną.
Z sera można wyciąć foremkami do ciastek różne kształty i ułożyć je na wierzchu upieczonych bułek. Bułki wstawić na około 1 minutę do rozgrzanego piekarnika, aby ser się rozpuścił, ale nie stracił swojego kształtu.
Bardzo prosty przepis na wykonanie zwykłych smacznych bułek. Polecam :)
Odsłon: 17159
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 3026
Pyszna, zdrowa i pożywna fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą.Idealny...
Odsłon: 613
Ocet jabłkowy, domowy wyrób który jest zdrowszy od octu spirytusowego.
Odsłon: 19074
W mojej rodzinie często jemy gulasz zrobiony na różne sposoby, ostatnio robił...
Odsłon: 3616
Pasteryzowany koperek zachowuje pełnię swojego smaku.
Odsłon: 5682
Pyszny, lekki i banalnie prosty w przygotowaniu deser owocowy z mango, borówk...
Odsłon: 57
Pyszna, zdrowa i pożywna fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą.Idealny...
Odsłon: 613
Ocet jabłkowy, domowy wyrób który jest zdrowszy od octu spirytusowego.
Odsłon: 19074
W mojej rodzinie często jemy gulasz zrobiony na różne sposoby, ostatnio robił...
Odsłon: 3616
Pasteryzowany koperek zachowuje pełnię swojego smaku.
Odsłon: 5682
Pyszny, lekki i banalnie prosty w przygotowaniu deser owocowy z mango, borówk...
Odsłon: 57
Składniki
Drożdże rozgnieść z cukrem. Kiedy staną się płynne, dodać wodę oraz około 4 łyżek mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i drewnianą łyżką wyrobić lśniące i sprężyste ciasto odchodzące od ścian naczynia.
Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z których formować okrągłe lub podłużne bułki.
Uformowane bułki obtoczyć w mące i układać na lekko natłuszczonej olejem blasze, pamiętając o tym, że bułki powiększą swoje rozmiary.
Bułki odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte piec przez około 20 minut w temperaturze około 170 stopni Celsjusza z włączonymi grzałkami górną i dolną.
Z sera można wyciąć foremkami do ciastek różne kształty i ułożyć je na wierzchu upieczonych bułek. Bułki wstawić na około 1 minutę do rozgrzanego piekarnika, aby ser się rozpuścił, ale nie stracił swojego kształtu.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Bułki z pesto z pietruszki i bazylii
Kolorowa focaccia
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową foca...
Odsłon: 141
pszenny chleb nocny
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 9370