Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne bułeczki, idealne do zrobienia kanapek. Bardzo polecam :)
miska, waga kuchenna, blacha, nóż, patka do nacinania,
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9266
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1948
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3968
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 441
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 243
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 300
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9266
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1948
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3968
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 441
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 243
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 300
Składniki
Drożdże zasypujemy cukrem, wlewamy troszkę ciepłego mleka. Przesiewamy mąkę wymieszaną z solą, do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do mąki dodajemy olej, wymieszane drożdże i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 9 równych bułek, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na 60 minut. Po 30 minutach bułki nacinamy specjalną patką, lub tępą stroną noża, przykrywamy i czekamy pozostałe 30 minut aż dorosną.
Po procesie wyrastania wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego !!!