Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne bułeczki, idealne do zrobienia kanapek. Bardzo polecam :)
miska, waga kuchenna, blacha, nóż, patka do nacinania,
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4722
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4722
Składniki
Drożdże zasypujemy cukrem, wlewamy troszkę ciepłego mleka. Przesiewamy mąkę wymieszaną z solą, do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do mąki dodajemy olej, wymieszane drożdże i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 9 równych bułek, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na 60 minut. Po 30 minutach bułki nacinamy specjalną patką, lub tępą stroną noża, przykrywamy i czekamy pozostałe 30 minut aż dorosną.
Po procesie wyrastania wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego !!!