Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne bułeczki, idealne do zrobienia kanapek. Bardzo polecam :)
miska, waga kuchenna, blacha, nóż, patka do nacinania,
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666371
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 154
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 713
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5827
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1003
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 274
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666371
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 154
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 713
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5827
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1003
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 274
Składniki
Drożdże zasypujemy cukrem, wlewamy troszkę ciepłego mleka. Przesiewamy mąkę wymieszaną z solą, do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do mąki dodajemy olej, wymieszane drożdże i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 9 równych bułek, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na 60 minut. Po 30 minutach bułki nacinamy specjalną patką, lub tępą stroną noża, przykrywamy i czekamy pozostałe 30 minut aż dorosną.
Po procesie wyrastania wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego !!!