Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki pszenne posypane czarnuszką, upieczone z mąki chlebowej Typ-750. Podany przepis jest na 6 dużych bułek o wadze 195 g każda.
miska, piekarnik, waga kuchenna,
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 66
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1017
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 66
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1017
Składniki
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłego mleka sporządzamy rozczyn, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy 700 gram mąki, dodajemy sól i olej, mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk. Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód, dwa trzy razy. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6 dużych bułek. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego !!!