Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, rumiane bułeczki pszenne upieczone z dodatkiem serka wiejskiego. Zainspirował mnie jeden przepis z FB na bułki z dodatkiem tego serka, chciałam takie bułeczki upiec, no i upiekłam, są bardzo smaczne.
miska, piekarnik, waga kuchenna,
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14687
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 97
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14687
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 97
Składniki
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i troszkę wody, mieszamy i czekamy aż wyrosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, olej, sól, serek i wodę. Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków, u mnie było to 125 g każdy. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i uformowane bułki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ułożone bułki przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza, bułeczki posypujemy mąką i lekko nacinamy każdą żyletką. Tak przygotowane bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego!!!