Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i bardzo zdrowe, razowe, pszenne bułeczki grahamki zrobione z mąki pszennej graham i pszennej chlebowej na zaczynie z drożdży i zakwasu żytniego. Bułeczki idealne do zrobienia smakowitych kanapek.
miska, blacha, papier do pieczenia,
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 206
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16253
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 85
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 225
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 206
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16253
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 85
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 225
Składniki
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, zakwasu żytniego i odrobinki wody ciepłej robimy zaczyn. Rozmieszane składniki mieszamy, przykrywamy i czekamy około 20 minut aż drożdże urosną. W między czasie obie mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól i otręby pszenne, wszystko mieszamy. Do wymieszanych mąk dodajemy ciepłą, aby nie za gorącą kawę zbożową z miodem i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, podczas wyrabiania dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją wielkość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy na stolnicę, oprószamy mąką i chwilę wyrabiamy.
Z ciasta formujemy równe ważące po 100 gram podłużne bułeczki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut, aż podwoją swoją wielkość. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego !!!