Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułki śniadaniowe z dodatkiem ziemniaka, miękkie i długo zachowujące świeżość
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 716
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22742
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15106
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4839
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45342
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 716
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22742
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15106
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4839
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45342
Składniki
Drożdże zmieszać z 3 łyżkami wody i cukrem. Ziemniaka dokładnie rozgnieść widelcem. Do misy miksera przełożyć mąkę, sól, oliwę, wodę i przełożyć drożdże. Zamontować hak do ciasta drożdżowego i wyrobić przez 5 minut. Można też oczywiście wyrobić ręcznie – ok 8 minut.
Miskę wysmarować oliwą, przełożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Następnie podzielić na 10 porcji, uformować z każdej kulkę, położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Odstawić na 30 minut, po czym posmarować każdą jajkiem zmieszanym z mlekiem, za pomocą pędzelka. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec ok 25 minut aż się zarumienią.