Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem, calzone. Z przepisu wychodzą 4 duże calzone. Polecam :)
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 108
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5650
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2686
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 108
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5650
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2686
Składniki
Wykonanie farszu: Pokrojone drobno pieczarki, cebule, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie calzone: Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz. Na farsz układamy 2 plasterki sera mozzarella i starty ser żółty. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem.
Pierogi calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Pierogi calzone muszą być ładnie zarumienione. Smacznego!!!