Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem, calzone. Z przepisu wychodzą 4 duże calzone. Polecam :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112835
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 120
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 268
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 384
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 671
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112835
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 120
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 268
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 384
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 671
Składniki
Wykonanie farszu: Pokrojone drobno pieczarki, cebule, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie calzone: Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz. Na farsz układamy 2 plasterki sera mozzarella i starty ser żółty. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem.
Pierogi calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Pierogi calzone muszą być ładnie zarumienione. Smacznego!!!