Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stolnica, wałek, miseczka, okrągła wykrawaczka, pędzelek
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4179
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416494
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4179
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416494
Składniki
Przygotować zaczyn. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, mocno ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn i chwile wyrobiać. Następnie dodać roztopione masło i zagnieść tak, aby ciasto było jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie podsmażyć pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na nie za gruby placek i wykroić kółka, na ciasto nakładamy cebulę, posypujemy makiem, a brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180° na jasno złoty kolor.