Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znane w Gruzji od pradawnych czasów
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 395
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 395
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Wyrabiamy ciasto.czyli Drożdże pokruszyć,posypać cukrem i wymieszać,zalać 5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 10 min,by się rozpuściły.Mąkę przesiać przez sitko,dodać łyżeczkę soli,wlać rozpuszczone drożdże,dolewać stopniowo po trocha wody - wyrobić elastyczne ciasto,przykryć ściereczką i pozostawić na 60 min,by urosło.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki i formujemy z nich kule.(wielkość zależy od tego jakie duże chcecie mieć czaczapuri ).Rozgniatamy na placki około 1 cm grubości.
Farsz.Twaróg rozgnieść widelcem,dodać łyżeczkę soli,pieprzu świeżo mielonego,dodać jogurt ,posypać zieleniną i dodać zgnieciony czosnek - wszystko dokładnie wymieszać,by składniki połączyły się.
Na środek każdego placka wyłożyć porcje twarogu,zawijać do środka,zlepić brzegi,by nadzienie zostało w środku,ukształtować kulę i sklepać ręką na placek.
Smażyć na suchej patelni aż się zarumieni (kilka minut,na wyczucie).Odwrócić na drugą stronę podsmażyć tak samo.Po upieczeniu górę chaczapuri posmarować masłem.