Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zwana też plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu)
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 637
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 39
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 155
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 38
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 637
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 39
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 155
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 38
Składniki
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, masło roztopić a jaja ubić z cukrem.
Powyższe składniki dodać kolejno do mąki i wyrobić ciasto. Na zakończenie wsypać bakalie, wymieszać i odłożyć na ok. 24 godziny do chłodnego pomieszczenia.
Następnego dnia ciasto podzielić na 5 części. Z każdej uformować tej samej długości wałek. Złączyć wszystkie części na jednym końcu i zapleść warkocz.
Ciasto włożyć do foremki. Wierzch posmarować białkiem i posypać kruszonką (łyżka masła + 3 łyżki mąki + 2 łyżki cukru – nieuwzględnione w składnikach). Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 40 minut.