Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zwana też plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu)
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1287
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 784
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1413
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1287
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 784
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1413
Składniki
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, masło roztopić a jaja ubić z cukrem.
Powyższe składniki dodać kolejno do mąki i wyrobić ciasto. Na zakończenie wsypać bakalie, wymieszać i odłożyć na ok. 24 godziny do chłodnego pomieszczenia.
Następnego dnia ciasto podzielić na 5 części. Z każdej uformować tej samej długości wałek. Złączyć wszystkie części na jednym końcu i zapleść warkocz.
Ciasto włożyć do foremki. Wierzch posmarować białkiem i posypać kruszonką (łyżka masła + 3 łyżki mąki + 2 łyżki cukru – nieuwzględnione w składnikach). Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 40 minut.