Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zwana też plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu)
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181933
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181933
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Składniki
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, masło roztopić a jaja ubić z cukrem.
Powyższe składniki dodać kolejno do mąki i wyrobić ciasto. Na zakończenie wsypać bakalie, wymieszać i odłożyć na ok. 24 godziny do chłodnego pomieszczenia.
Następnego dnia ciasto podzielić na 5 części. Z każdej uformować tej samej długości wałek. Złączyć wszystkie części na jednym końcu i zapleść warkocz.
Ciasto włożyć do foremki. Wierzch posmarować białkiem i posypać kruszonką (łyżka masła + 3 łyżki mąki + 2 łyżki cukru – nieuwzględnione w składnikach). Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 40 minut.