Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna drożdżowa chałeczka w 3 kolorach i smakach, prosta i pyszna. Jeśli chodzi o nas...zjedliśmy ją praktycznie całą na ciepło :D, w towarzystwie szklanki mleka, pycha ! P.S Brzuchy nas nie bolały :)
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12293
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1567
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12293
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1567
Składniki
3/4 szklanki mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia". Z reszty mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka, szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto (około 7 minut). Ciasto powinno zostać lekko lepiące. Dzielimy je na 3 równe części. Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i ugniatamy dopóki dopóty kakao nie "wejdzie" porządnie w drożdżówkę. Do drugiej części dodajemy suchy mak i znów ugniatamy by mak "rozszedł się" po cieście. Do trzeciej części dodajemy 1 płaską łyżkę mąki tortowej i zagniatamy do uzyskania mniej lepiącego ciasta.
Wszystkie kawałki ciasta wkładamy do omączonej sporej miski, przykrywamy folią.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie około 40 minut).
Kiedy kuleczki nam podrosną każdą z nich (oczywiście osobno) zagniatamy krótko by pozbyć się nadmiaru powietrza. Z każdej z nich formujemy wałek o długości około 30 - 35 cm. Złączamy ich końce ze sobą i zaplatamy warkoczyk. UWAGA: Wałeczki lepiej formować na blacie nie posypanym mąką, jeśli ciasto nam się lepi, użyjmy jak najmniejszej ilości mąki.
Końce warkoczyka porządnie łączymy ze sobą i lekko podwijamy pod spód chałki.
Blaszkę keksową o wymiarach 12x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy delikatnie chałkę, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do napuszenia, na około 15 minut. Po upływie wyżej wymienionego czasu wierzch chałki smarujemy rozbełtanym jajem. Foremkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). UWAGA: Po około 25 - 30 minutach chałka może nam się za bardzo przypiekać od góry, przykryjmy ją folią aluminiową i pieczmy do końca wyżej wymienionego czasu. Smacznego ! :)