Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na chałkę dostałam kilka lat temu od mojej szwagierki. Jej widok i smak tak mnie urzekł, że wypróbowałam od razu. Od tego czasu robię ją bardzo często. Przepis jej w wersji na słono, ale jak ktoś lubi można dodać mnie soli, więcej cukru, a na górę zamiast maku zrobić kruszonkę. Do tego szklanka mleka i mamy wspaniałe domowe śniadanko :)
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Robimy zaczyn z drożdży, połowy szklanki wody, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy masło i margarynę.
Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, śmietanę, cukier, sól, roztopione masło i margarynę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części, z każdej z nich robimy wałeczki o grubości 2 centymetrów, zaplatamy warkocz i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni.