Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na chałkę dostałam kilka lat temu od mojej szwagierki. Jej widok i smak tak mnie urzekł, że wypróbowałam od razu. Od tego czasu robię ją bardzo często. Przepis jej w wersji na słono, ale jak ktoś lubi można dodać mnie soli, więcej cukru, a na górę zamiast maku zrobić kruszonkę. Do tego szklanka mleka i mamy wspaniałe domowe śniadanko :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22621
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44735
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22621
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44735
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Robimy zaczyn z drożdży, połowy szklanki wody, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy masło i margarynę.
Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, śmietanę, cukier, sól, roztopione masło i margarynę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części, z każdej z nich robimy wałeczki o grubości 2 centymetrów, zaplatamy warkocz i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni.