Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy na świecie przepis na pyszny chleb. Wsypujesz mieszasz i pieczesz. Gotowe:) Dodatki można zmieniać, mieszać, kombinować itd.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 49
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 88
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12009
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 208
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 49
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 88
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12009
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 208
Składniki
Mąki pszenną wsypać do miski i odjąć tyle ile damy innych rodzajów mąki. Np. jeśli wsypiemy szklankę mąki żytniej to odejmujemy szklankę mąki pszennej. Wszystkie suche składnik wsypujemy do miski, proporcje można zmieniać wg upodobań. Można dodawać inne składniki np. cebulkę duszoną, słód piwny, czosnek, płatki jaglane itd. cokolwiek mamy pod ręką. Ja dodawałam już chyba wszystko i zawsze chlebek wyszedł pyszny.
Szklankę ciepłej wody wlać do suchych składników a w drugiej szklance wody rozpuścić drożdże z miodem. Wlać do reszty i dokładnie wymieszać. Przelać do foremki i wstawić do piekarnika na 30 min. 180 stopni. Grzałka góra i dół. Po tym czasie wierzch chleba posmarować masłem i piec dalej 40 min w 200 stopniach góra i dół (czas dopasować wg. piekarnika, ale do suchego patyczka). Na wierzchu powstanie mega chrupiąca dość ciemna skórka a środek ma cudowny smak. Podane składniki są na jedną foremkę widoczną na zdjęciu. Smacznego:)