Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy na świecie przepis na pyszny chleb. Wsypujesz mieszasz i pieczesz. Gotowe:) Dodatki można zmieniać, mieszać, kombinować itd.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1733
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19583
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2072
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1733
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19583
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2072
Składniki
Mąki pszenną wsypać do miski i odjąć tyle ile damy innych rodzajów mąki. Np. jeśli wsypiemy szklankę mąki żytniej to odejmujemy szklankę mąki pszennej. Wszystkie suche składnik wsypujemy do miski, proporcje można zmieniać wg upodobań. Można dodawać inne składniki np. cebulkę duszoną, słód piwny, czosnek, płatki jaglane itd. cokolwiek mamy pod ręką. Ja dodawałam już chyba wszystko i zawsze chlebek wyszedł pyszny.
Szklankę ciepłej wody wlać do suchych składników a w drugiej szklance wody rozpuścić drożdże z miodem. Wlać do reszty i dokładnie wymieszać. Przelać do foremki i wstawić do piekarnika na 30 min. 180 stopni. Grzałka góra i dół. Po tym czasie wierzch chleba posmarować masłem i piec dalej 40 min w 200 stopniach góra i dół (czas dopasować wg. piekarnika, ale do suchego patyczka). Na wierzchu powstanie mega chrupiąca dość ciemna skórka a środek ma cudowny smak. Podane składniki są na jedną foremkę widoczną na zdjęciu. Smacznego:)