Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-04-2020
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny chleb, zrobiony na drożdżach piekarskich bez zagniatania, wystarczy tylko wymieszać kilka składników i chleb zrobiony. Idealny chleb na stół Wielkanocny. Mam nadzieje że wam zasmakuje. Wesołych Świąt i dużo zdrowia :-) Smacznego !!! Przepis https://youtu.be/HKkb9SGDVHQ
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 371
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 824
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 371
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 824
Składniki
Do dużej miski wrzucamy rozkruszone drożdże i zasypujemy cukrem, wlewamy ciepłą wodę ok 25 stopni, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dorzucamy siemię i czarnuszkę, mąkę żytnią i płatki owsiane cały czas mieszając. Zaczyn odstawiamy na 30 minut aby zaczął pracować, po tym czasie solimy i wrzucamy mąkę pszenną, dokładnie mieszamy aby nie było grudek i gotowe ciasto przekładamy do foremki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie wkładamy foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 10 minut, a później obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 35 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. Gotowe !!! Wesołych Świąt :-)