Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny chleb bez wyrabiania - chleb uda się największemu laikowi ;)
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 812
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 325
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 122
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 80
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 812
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 325
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 122
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 80
Składniki
Drożdże (suche) rozpuścić w 400 ml ciepłej wody, wymieszać i odstawić na bok. W międzyczasie do dużej miski przesiać 500 g mąki pszennej, dodać sól i cukier, wymieszać.
Do mąki dodać drożdże, wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż do powstania masy o jednolitej konsystencji. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na pół godziny, aby ciasto wyrosło.
Po 30 minutach wymieszać ciasto i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać ciasto płatkami owsianymi. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie włożyć chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec godzinę.