Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny chleb bez wyrabiania - chleb uda się największemu laikowi ;)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 502
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9705
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1135
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4480
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 502
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9705
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1135
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4480
Składniki
Drożdże (suche) rozpuścić w 400 ml ciepłej wody, wymieszać i odstawić na bok. W międzyczasie do dużej miski przesiać 500 g mąki pszennej, dodać sól i cukier, wymieszać.
Do mąki dodać drożdże, wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż do powstania masy o jednolitej konsystencji. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na pół godziny, aby ciasto wyrosło.
Po 30 minutach wymieszać ciasto i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać ciasto płatkami owsianymi. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie włożyć chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec godzinę.