Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny chleb bez wyrabiania - chleb uda się największemu laikowi ;)
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2020
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17916
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1950
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2020
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17916
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1950
Składniki
Drożdże (suche) rozpuścić w 400 ml ciepłej wody, wymieszać i odstawić na bok. W międzyczasie do dużej miski przesiać 500 g mąki pszennej, dodać sól i cukier, wymieszać.
Do mąki dodać drożdże, wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż do powstania masy o jednolitej konsystencji. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na pół godziny, aby ciasto wyrosło.
Po 30 minutach wymieszać ciasto i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać ciasto płatkami owsianymi. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie włożyć chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec godzinę.