Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam dziś chlebek na kolację, powiem tak robiąc ten chlebuś myślę " kurcze ciekawo czy mi się uda czy będzie zakalec " ale po ostudzeniu chlebka zaskoczenie duże wyszedł pyszny i mięciutki. Z miłą chęcią podzielę się z wami przepisem na ten chlebuś ja zrobiłam z pomidorkami ziołowymi ale możecie dodać co wam się tylko podoba.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 267
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1355
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4221
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 267
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1355
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4221
Składniki
Do miski wsypać mąkę i zrobić przez środek wgłębienie, wsypać drożdże na drożdże wsypać pół łyżeczki cukru i mąki, zalać ciepłą wodą, wymieszać delikatnie i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż drożdże zaczną pracować ( widoczna praca drożdży jest widoczna na zdjęciu ).
Gdy już jest widoczna gołym okiem praca drożdży dodać sól, dowolne zioła, ciepłą maślankę ( ja podgrzewam na kuchni kaflowej ale można w mikrofali lub na gazie tylko nie może być gorąca ), następnie wlać roztopione masło. Wymieszać całość łyżką a następnie chwilę wyrobić ręką na gładką kulę ( wcale długo nie wyrabiałam ) tylko do połączenia się wszystkich składników, można też użyć miksera z hakami.
Jak już mamy wyrobione ciasto, do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i za pomocą mokrych rąk rozciągnąć go po całej blaszce. Rozłożone ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i postawić w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość nagrzać piekarnik ustawić go na 180 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka i ładnego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika posmarować gorącą wodą i pozostawić wyjęty z blaszki na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Jak już chleb ostygł oddzielić go od papieru. Chlebek podczas dotknięcia jest miękki i sprężysty. Skórka nie jest twarda lecz fajnie mięciutka. Zapach chlebka roznosi się po całym domu a zwłaszcza ziół które były dodane do chleba.
Taki swojski chlebuś to idealne rozwiązanie gdy zabraknie nam chleba a mamy dość daleko do sklepu. Idealnie smakuje z solonym masłem lub z masłem i pomidorem czy rzodkiewką. Czas który podałam to raczej pracy przy nim z pieczeniem bo wiadomo że czas wyrastania ciasta to tak około godziny w zależności od ciepła jakie jest w domu. Z czystym sumieniem polecam chlebek.