Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samodzielnie zrobiony chleb dyniowy to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Pasuje zarówno do dodatków na słodko, jak i na słono.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 854
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1810
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22354
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 854
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1810
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22354
Składniki
Miąższ z dyni pokrój w kostkę. Umieść na papierze do pieczenia na blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po wyciągnięciu zmiksuj na gładkie puree.
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, a nie gorące. Wlej do wysokiego naczynia. Wkrusz drożdże, wsyp łyżkę mąki łyżeczkę cukru. Wymieszaj i zostaw na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier i sól. Wlej zaczyn i dodaj miąższ z dyni. Wyrabiaj kilkanaście minut, aby ciasto było gładkie. Przykryj je i zostaw na około dwie godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uformuj bochenek, podsypując delikatnie mąką. Ostrym nożem natnij go z zewnątrz. Ułóż na blaszce do pieczenia i zostaw do drugiego wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 35-40 minut. Wystudź na kratce.