Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samodzielnie zrobiony chleb dyniowy to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Pasuje zarówno do dodatków na słodko, jak i na słono.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Miąższ z dyni pokrój w kostkę. Umieść na papierze do pieczenia na blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po wyciągnięciu zmiksuj na gładkie puree.
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, a nie gorące. Wlej do wysokiego naczynia. Wkrusz drożdże, wsyp łyżkę mąki łyżeczkę cukru. Wymieszaj i zostaw na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier i sól. Wlej zaczyn i dodaj miąższ z dyni. Wyrabiaj kilkanaście minut, aby ciasto było gładkie. Przykryj je i zostaw na około dwie godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uformuj bochenek, podsypując delikatnie mąką. Ostrym nożem natnij go z zewnątrz. Ułóż na blaszce do pieczenia i zostaw do drugiego wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 35-40 minut. Wystudź na kratce.