Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma jak własnoręcznie zrobiony chlebuś,chrupiący,pachnący i smaczny. Polecam :)
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 5950
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17878
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 2483
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6037
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 5950
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17878
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 2483
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6037
Składniki
ZACZYN. drożdże ,cukier,mąka 2 łyżki,woda ciepła 5 łyżek. Wszystko rozetrzeć,przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Do miski dać mąki,sól,ziarna słonecznika,startą dynię , oraz wyrośnięty zaczyn. Wlać cieplą wodę i wyrobić ciasto. Odstawić na pół godz.do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dwie keksówki posmarować masłem i posypać np.otrębami. Wyłożyć ciasta i wyrównać mokrą ręką. Piekarnik nagrzać do 50st.Włożyć blaszki na 10min.Po tym czasie zwiększyć temp do 190st.i piec około godz.Sprawdzać patyczkiem czy już chlebek jest w środku upieczony. Studzić na kratce.
Smacznego życzę!