Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Posiłkowałem się przepisem Pani mieszkającej w Grecji i jest to chleb tradycyjny, wypiekany na wsiach. Ale można spotkać podobny również w dobrych piekarniach. Jest to też chleb, który przygotowuje się w okresach postu. Jednak ja zastosowałem do przygotowania tego wypieku mąkę typu 00 do pizzy. Z podanych niżej składników wyszedł jeden duży bochenek chleba.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 674
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1448
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458716
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1741
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 674
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1448
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458716
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1741
Składniki
Oliwki pokrój na plasterki.
W misce zmieszaj mąkę z drożdżami, cukrem, solą i wodą, dodajemy oliwę i pokrojone oliwki. Wodę dodajemy sukcesywnie, by ciasto nie było zbyt lejące.
Wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy, aby podwoiło swoją objętość.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i pozbywamy powietrza uderzając ciastem o blat. Na blasze formujemy kształt bochenka i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika, wierzch smarujemy wodą i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 40 -45 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Aby upewnić się, że chleb jest upieczony pukamy w spód chleba, by słyszeć pukanie . A teraz tylko smacznego.