Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chlebek na bazie ziemniaków.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67889
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1939
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67889
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1939
Składniki
1. Drożdże kruszymy do miski.
2. ½ szk. mleka lekko podgrzewamy
3. Do drożdży dodajemy cukier.
4. ½ szk. mąki
5. Podgrzane mleko.
6. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
7. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu mielimy.
8. Do miski wsypujemy resztę mąki.
9. Dodajemy ziemniaki.
10. Wlewamy rozczyn.
11. Wbijamy jajka.
12. Wlewamy resztę mleka, solimy.
13. Wsypujemy pestki słonecznika.
14. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
15. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do formy.
16. Pieczemy 40 minut w 180 ̊C. 17. Chlebek gotowy. 18. Smacznego.