Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drugi ze świątecznych chlebków domowych... pyszności świata. Ulubione pieczywo mojego szwagra :)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24822
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5967
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 199
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24822
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5967
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 199
Składniki
W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia. Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, wlewamy zakwas, przegotowaną wodę, dodajemy sól i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty. Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto. Wtedy dodajemy pokrojone śliwki i jeszcze przez chwilę zarabiamy ciasto ze śliwkami, nie zbyt długo, aby śliwki całkiem nam się nie rozdrobniły.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem wody i posypujemy mąką razową. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie chleb wkładamy do piekarnika o temperaturze 220 stopni i pieczemy około godziny. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy. Smacznego.