Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drugi ze świątecznych chlebków domowych... pyszności świata. Ulubione pieczywo mojego szwagra :)
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6309
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6309
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1040
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 466
Składniki
W garnuszku przygotowujemy zaczyn: Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, wodę i mąkę. Całość ucieramy łyżką na jednolitą, gęstą "papkę", odstawiamy do wyrośnięcia. Do malaksera wsypujemy dwa rodzaje mąki, wlewamy zakwas, przegotowaną wodę, dodajemy sól i zaczyn, jeżeli jest już wyrośnięty. Całość wyrabiamy w maszynie, aż powstanie nam jednolite ciasto. Wtedy dodajemy pokrojone śliwki i jeszcze przez chwilę zarabiamy ciasto ze śliwkami, nie zbyt długo, aby śliwki całkiem nam się nie rozdrobniły.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, odstawiamy do wyrośnięcia (na około 1 godzinę), następnie ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch ciasta nacinamy wzdłuż na głębokości 1 cm, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem wody i posypujemy mąką razową. Blaszkę z ciastem odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto ponownie nieco wyrosło. Po tym czasie chleb wkładamy do piekarnika o temperaturze 220 stopni i pieczemy około godziny. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 180 stopni. Jeżeli wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, na 15 minut przed końcem pieczenia nakrywamy go papierem pergaminowym i dopiekamy. Smacznego.