Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb irlandzki na sodzie. Ja proponuję w wersji z cebulką i wędzonym boczkiem.
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 675
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 43
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 68
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 80
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 675
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 43
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 68
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 80
Składniki
Obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni ok. 5 minut. Do miski odmierzyć mąki, dodać sól i sodę. Dokładanie wymieszać łyżką. Dodać maślankę lub kefir oraz przestudzoną cebulę z boczkiem. Wymieszać łyżką a następnie krótko zagnieść - tylko do połączenia ciasta. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste dodać jeszcze kilka łyżek maślanki.
Uformować okrągły bochenek. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Naciąć krzyż na bochenku. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego! Chlebek jest smaczny również bez dodatków lub w wersji na słodko - z rodzynkami.