Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb irlandzki na sodzie. Ja proponuję w wersji z cebulką i wędzonym boczkiem.
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 59
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7786
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2805
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 59
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7786
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2805
Składniki
Obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni ok. 5 minut. Do miski odmierzyć mąki, dodać sól i sodę. Dokładanie wymieszać łyżką. Dodać maślankę lub kefir oraz przestudzoną cebulę z boczkiem. Wymieszać łyżką a następnie krótko zagnieść - tylko do połączenia ciasta. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste dodać jeszcze kilka łyżek maślanki.
Uformować okrągły bochenek. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Naciąć krzyż na bochenku. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego! Chlebek jest smaczny również bez dodatków lub w wersji na słodko - z rodzynkami.