Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb irlandzki na sodzie. Ja proponuję w wersji z cebulką i wędzonym boczkiem.
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 466
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4353
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3620
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 466
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4353
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3620
Składniki
Obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni ok. 5 minut. Do miski odmierzyć mąki, dodać sól i sodę. Dokładanie wymieszać łyżką. Dodać maślankę lub kefir oraz przestudzoną cebulę z boczkiem. Wymieszać łyżką a następnie krótko zagnieść - tylko do połączenia ciasta. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste dodać jeszcze kilka łyżek maślanki.
Uformować okrągły bochenek. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Naciąć krzyż na bochenku. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego! Chlebek jest smaczny również bez dodatków lub w wersji na słodko - z rodzynkami.