Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb korzenny to kwintesencja zimowego klimatu. Pachnie pomarańczą, miodem i przyprawami jak świeżo upieczony piernik, ale ma strukturę delikatnego, miękkiego pieczywa. Doskonale pasuje do wszystkich dań na zimno, w tym sałatek śledziowych czy jarzynowych. Dobrze smakuje też samodzielnie z masłem.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 371
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 462
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 371
Składniki
Do rondelka wlej mleko, dodaj miód oraz brązowy cukier. Podgrzewaj na średnio–małym ogniu aż miód i cukier całkowicie się rozpuszczą. Odstaw mieszankę, aby przestygła do temperatury letniej.
W dużej misce wymieszaj: mąkę żytnią, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól i wszystkie przyprawy korzenne. Użyj trzepaczki, aby składniki dobrze się połączyły.
Do przestudzonej mieszanki mlecznej dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
Wlej mokre składniki do miski z mąkami i szybko połącz szpatułką, tylko do momentu uzyskania jednolitego ciasta. W trakcie dorzuć suszoną żurawinę. Nie mieszaj zbyt długo, aby nie utracić działania proszku i sody.
Posmaruj formę o długości ok. 26 cm tłuszczem i wylej ciasto, wyrównując wierzch.
Piecz w 180°C przez 45-55 minut aż chleb korzenny ładnie się przyrumieni. Patyczek włożony w środek powinien wyjść suchy.
Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i odstaw na kratkę, aby przestygł.